Jeugdgroei kalf benutten

Bij het opfokken van jongvee bestaat tussen 12 melkveebedrijven een verschil in groei van kalveren van ruim 300 gram per dag. Dat blijkt uit analyses van netwerk ‘Jongvee, mestproductie en mineralenbenutting’.

De groei varieerde van 670 tot 970 gram per dag, met een gemiddelde van 806. Bij een gewenste groei van 820 gram is het ideale gewicht bij afkalven op 24 maanden 600 kilo.

Bij de bedrijven met de hoogste groei bleek het jongvee een kwalitatief zeer goed rantsoen te krijgen. En die veehouders hadden veel aandacht voor huisvesting, biestmanagement en diergezondheid.

10 levensmaanden

Het is belangrijk om vooral de jeugdgroei in de eerste 10 levensmaanden te benutten. Bij oudere dieren is de kans op vervetting te groot. In dat geval liggen vruchtbaarheids- en afkalfproblemen op de loer.

Op bedrijven waar het jongvee matig groeit stijgt de afkalfleeftijd naar 28 maanden. Of de dieren kalven af met een te laag gewicht. En dat uit zich in een lagere melkgift. Zodra een koe afkalft op 28 maanden in plaats van 24 maanden, zijn de opfokkosten circa € 200 per dier hoger.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer