Veel+lammeren%2C+prijzen+blijven+goed
© JOS Thelosen

Veel lammeren, prijzen blijven goed

Het lijkt voor de meeste schapenhouders een bijzonder vruchtbaar jaar te zijn. Volgens de handelaren zijn de worpgroottes nog hoger dan vorig jaar, terwijl dat ook een goed jaar was. De prijzen lijden er niet onder, die gaan eerder omhoog.

Schapenhouder en veehandelaar Andries Kingma is ervan overtuigd dat het aantal lammeren per worp dit jaar erg goed is. 'Wij houden zelf 2300 fokschapen. Waar het vorig jaar goed ging met het aantal lammeren, is het nu nog beter.'

Dat is ook het geluid dat de bestuurder van veemarkt Leeuwarden van zijn klanten en collega’s uit het hele land hoort.

Schmallenberg

Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is niet overtuigd dat het een beter jaar is qua aantal lammeren. 'Vanwege het Schmallenberg-virus heb ik de laatste maanden door het hele land zo’n 100 bedrijven bezocht.'

Zijn indruk is dat het ongeveer overeenkomt met de laatste jaren. 'Maar ook dat waren prima jaren qua worpgroottes.'

Geen druk op prijzen

Als er inderdaad meer lammeren zijn dan andere jaren, verwacht Kingma nog geen druk op de prijzen. 'In Nederland lopen minder dan een miljoen fokschapen. Dat is Europees gezien misschien 1% van de totale populatie. Die paar lammeren in ons land meer of minder maakt niet veel uit.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer