Glutenallergie ook bij paarden

Paarden kunnen ook allergisch zijn voor gluten. Dat blijkt uit onderzoek van coeliakiespecialisten van VUmc en onderzoekers van faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht.

De specialisten onderzochten de gevoeligheid voor gluten als oorzaak van chronische dunnedarmontsteking bij sportpaarden. Dat treedt steeds vaker op bij deze dieren.

De aandoening kan gepaard gaan met regelmatig optredende buikpijn, gewichtsverlies, verminderd presteren en bloedarmoede. Chronische dunnedarmontsteking lijkt met name bij dressuurpaarden voor te komen.

Voeding

De exacte oorzaak daarvan is onbekend, maar er is een vermoeden dat gluten in paardenvoeding een rol speelt. Mensen met glutenintolerantie hebben namelijk enkele klachten die vergelijkbaar zijn met die van paarden met dunnedarmontsteking.

Dat biedt volgens deskundige Chris Mulder van VUmc ook mogelijkheden voor onderzoek naar coeliakie bij mensen: 'De onverwachte ontdekking dat ook paarden daar problemen mee hebben, kan betekenen dat we belangrijk onderzoek kunnen doen zonder proefdieren.'

Proefdieren

Vergelijkend onderzoek tussen paarden en mensen met glutenintolerantie kan veel informatie geven, ondanks dat het om 2 heel verschillende soorten gaat. 'Die kennis hadden we anders alleen met behulp van proefdieren verkregen', geeft Mulder aan.

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer