NFO+brengt+actieplan+vorstschade+fruit
© Willem Dijkema

NFO brengt actieplan vorstschade fruit

De Nederlandse Fruitteelt Organisatie (NFO) heeft een ‘Plan van aanpak vorstschade’ opgesteld. De organisatie heeft bevestigd dat de schade in het fruit door de februarivorst zwaar is.

Veel fruittelers kunnen forse oogstreducties of zelfs helemaal geen oogst verwachten, aldus NFO. Komende week brengt de organisatie een persbericht over het plan van aanpak naar buiten, nu al zijn de leden geïnformeerd.

In vrijwel heel Nederland komt schade voor. Die is het ernstigst in Flevoland en Noord-Holland. Ook delen van Utrecht, de Betuwe en Noord-Brabant zijn zwaar getroffen. Bij peer wordt gemiddeld 30 tot 40 % minder oogst verwacht dan normaal.

Zorgelijk

Bij appel voorziet NFO 10 tot 15 % minder oogst. In Flevoland en Noord-Holland is de situatie somberder. Het NFO hoofdbestuur vindt de situatie voor fruittelers erg zorgelijk en wil alle mogelijkheden benutten hen te ondersteunen.

De komende maand wil NFO de schade blijven volgen en zo goed mogelijk in beeld brengen. Verder zal de organisatie LTO en het ministerie van EL&I op de hoogte brengen van de schade. Ook een werkbezoek met politici en bestuurders zal volgen.

Bekijk meer over: