VTA blijft tegen Agriprins

De leden van VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) hebben zich gisteravond nogmaals uitgesproken tegen deelname aan Agriprins, het prijsinformatiesysteem voor aardappelen.

VTA+blijft+tegen+Agriprins
© Persbureau Noordoost

Belangrijkste bezwaren van VTA tegen Agriprins zijn de betaling via publieksgeld en het feit dat met name aardappelhandelaren niet meewerken aan het systeem.

Het bestuur van VTA gebruikte zijn ledenbijeenkomst in Swifterbant om de stemming onder de leden te peilen. Slechts een enkel lid gaf aan dat VTA mee zou moeten praten over een prijsinformatiesysteem die sectorbreed gedragen wordt. De meerderheid echter ziet meer in het uitbouwen van het eigen systeem PISA (prijsinformatiesysteem akkerbouw).

Rol fritesindustrie

'Wij vinden dat degene die gebruikmaakt van de prijsinformatie daar ook zelf voor moet betalen', zegt VTA-voorzitter Louis Beemsterboer. 'Verder maken we ons zorgen over de bepalende rol die de Nederlandse fritesindustrie speelt binnen Agriprins. Het is ondenkbaar om een dergelijk systeem op te zetten zonder de prijsvorming via de aardappelhandel in zowel binnen- als buitenland daarin mee te nemen.'

Beemsterboer vertelt dat er vanuit de stuurgroep van Agriprins nog wel actie wordt ondernomen om met VTA samen te werken. Daarvoor is een bemiddelaar aangesteld. Vooralsnog verwacht de voorzitter niet dat het tot een samenwerking komt. Zeker niet nu er weinig draagvlak blijkt onder de VTA-leden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer