Belgische bedrijven op slot door brucellose

Als gevolg van de uitbraak van brucellose in de Belgische provincie Namen zijn 200 rundveebedrijven geblokkeerd. Het gaat om veehouderijen in de buurt van de bron of die in contact kwamen met dieren van het getroffen bedrijf.

Op die manier wil het Voedselagentschap besmettingen tegengaan en daarmee de brucellosevrije-status van België behouden.

In Namen werd begin maart een geval van brucellose vastgesteld. 'Om het risico op de verspreiding van de ziekte naar andere veebedrijven maximaal te beperken, moeten alle runderen van het besmette bedrijf binnen de maand worden geslacht', stelt het Voedselagentschap.

Vergoeding

De getroffen veehouder wordt vergoed via het Sanitair Fonds. Het plafond van deze vergoeding werd onlangs opgetrokken van € 2500 naar € 3000 per rund.

Voedselagentschap geeft aan dat 200 bedrijven direct of indirect met de getroffen rundveehouderij met nl.wikipedia.org/wiki/Brucellosebrucellose in contact kwamen. Deze bedrijven zijn verspreid over het hele land en runderen mogen niet worden vervoerd.

Weidegang

Dat betekent dat weidegang verboden is en 2 serologische onderzoeken verplicht zijn. Die moeten worden uitgevoerd met een interval van 6 tot 8 weken.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer