Steeds minder mensen ziek door salmonella

Ziekte-uitbraken door salmonella komen steeds minder voor in Europa. Ook de aanwezigheid van deze bacterie in pluimveevlees daalt duidelijk. Campylobacter blijft een probleem.

Dat meldt de Europese voedselautoriteit EFSA in haar jaarlijkse rapportage over voedselgerelateerde ziekten en zoönosen. Het aantal salmonella-gevallen onder mensen daalde in 2010 met 9%, tot onder de 100.000.

De maatregelen die Europese Unie-lidstaten namen tegen salmonella in pluimvee, werpen duidelijk hun vruchten af, constateert EFSA.

Aantal ziektegevallen

Het aantal ziektegevallen door campylobacter stijgt de laatste 5 jaar. Vorig jaar zelfs 7% ten opzichte van 2009. In totaal werden er in Europa 212.064 ziektegevallen door campylobacter gemeld. De Europese Commissie is al langer bezig te onderzoeken hoe campylobacter in kippen te bestrijden.

Er werden in 2010 ruim 5200 voedselgerelateerde ziekte-uitbraken bij EFSA gemeld. Hierbij werden 43.000 mensen ziek en overleden er 25 mensen. EFSA stelt dat dit aantal nog hoger kan zijn, omdat mogelijk niet alle ziekte-uitbraken worden gemeld.

Noro-virus

Salmonella-uitbraken door voedsel komen nog steeds het vaakst voor (31%), op 2 staat het noro-virus (15%) en op 3 campylobacter (9%). Eieren, ei-producten, buffet-maaltijden en groenten zijn de belangrijkste oorzaken waardoor mensen ziek worden.

Groenten spelen steeds vaker een rol bij voedselgerelateerde ziekte-uitbraken. EFSA stelt nadrukkelijk in de www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2597.htmrapportage dat consumenten ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. 'Keukenhygiëne kan veel ellende voorkomen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer