CVI: 'Schmallenberg-gevallen nemen af'

Er wordt waarschijnlijk vanaf volgende maand minder melkvee ziek door het Schmallenberg-virus. Dat meldt viroloog Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) aan de NOS.

Zijn team onderzocht in opdracht van het ministerie van EL&I hoeveel melkvee in Nederland in contact is geweest met het Schmallenberg-virus. Uit het onderzoek blijkt dat 70% van de dieren antistoffen aanmaakte en dus in contact is geweest met het virus.

Dat is veel meer dan tot nu toe was aangetoond. Volgens Van der Poel kan hij niet zeggen hoe sterk het aantal ziektegevallen daalt. Het is namelijk niet duidelijk in hoeverre de antistoffen leiden tot immuniteit.

Misvormingen

Schmallenberg treft vooral schapen, maar leidt ook bij runderen en geiten tot misvormingen bij ongeboren dieren. Volgens het RIVM is de kans uiterst klein dat het op mensen wordt overgedragen. Vanaf april worden de knutten weer actief waarvan wordt aangenomen dat die het virus verspreiden.

Het virus kwam waarschijnlijk via Oost-Nederland ons land binnen. Die conclusie trekt het CVI omdat daar de meeste dieren met antistoffen zijn.

Meer dan tot nu toe aangetoond

Het ministerie zegt in een reactie dat er altijd vanuit is gegaan dat het virus op meer boerderijen is voorgekomen dan tot nu toe kon worden aangetoond.

• Lees meer over dit virus in het www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virus Schmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer