LTO wil meldpunt paardenziekten

LTO Nederland is groot voorstander van een centraal meldpunt voor paardenziekten, dat door de Sectorraad Paarden versneld wordt ingevoerd. Via dit gezondheidsloket kunnen dierenartsen zien wat wáár speelt en hun klanten eventueel adviseren.

In de Sectoragenda infectieuze ziekten paard stelt de Sectorraad Paarden (SRP) dat rhinopneumonie, hoe vervelend ook, wordt gezien als normaal bedrijfs- en/of ondernemersrisico.

Het beleid is vooral gericht op voorlichting en het voorkomen van onnodig risicocontact tussen paarden en in sommige gevallen verplicht vaccineren. Bezoeken aan de hoefsmid en de dierenarts en dergelijke kunnen gewoon doorgaan, mits hygiëne in acht genomen wordt.

Het gezondheidsloket moet gaan fungeren als centraal meldpunt om nieuwe uitbraken snel te signaleren en verspreiding tegen te gaan. Dierenartsen spelen hierbij een belangrijke rol door het verzamelen en doorgeven van informatie.

Meldplicht

Riet de Graaf, voorzitter van de LTO-vakgroep Paardenhouderij juicht dit toe: 'Hierdoor kunnen experts zien wat er wáár gaande is en dan passende maatregelen aanraden.' Een meldplicht, zoals het CDA wil, gaat in haar ogen veel te ver:

'Het is een virus dat al jaren voorkomt. Het een bedrijfsgebonden ziekte, die met het nemen van de juiste maatregelen prima is in te dammen. Omdat het rhino-virus geen ziekte is die op mensen overdraagbaar is, is het niet verplicht om een besmetting te melden'.

• Lees meer over dit virus in het www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1663486&h=Rhinopneumonierhino-dossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer