CDA+vraagt+om+meldplicht+rhino%2Dvirus
© Persburo Jacom Melissen

CDA vraagt om meldplicht rhino-virus

Het CDA wil een meldplicht voor de paardenziekte rhinopneumonie. Een meldplicht kan helpen om inzicht te krijgen in verspreiding van het voor paarden gevaarlijke virus. LTO ziet meer in een meldpunt, waar dierenartsen elkaar op de hoogte houden.

Het virus in inmiddels vastgesteld op 6 bedrijven in Gelderland, Zuid-Holland, Friesland en Overijssel. Niet al deze gevallen zijn officieel bevestigd, omdat er geen meldingsplicht voor het virus geldt.

CDA-Kamerlid Henk-Jan Ormel stelt vandaag Kamervragen aan staatssecretaris Henk Bleker van EL&I over een mogelijke meldplicht. Een meldplicht kan volgens hem helpen om te weten waar het virus precies opduikt. Zo kunnen passende maatregelen worden genomen. Nu worden paardenevenementen afgelast, terwijl dit misschien niet nodig is.

Virus

Het rhino-virus komt overigens ieder jaar terug. Meestal veroorzaakt het griepachtige verschijnselen. In de ernstige vorm kan het abortus, verlammingsverschijnselen of zelfs de dood veroorzaken. De ernstige variant dook 2 weken geleden op in Gelderland. Sindsdien heeft het door het hele land al meerdere paardenlevens geëist.

Het ministerie van EL&I onderneemt op dit moment geen maatregelen omdat het geen meldingsplichtige ziekte is en het virus altijd rondwaart.

• Lees meer over dit virus in het www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1663486&h=Rhinopneumonierhino-dossier

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer