Heropening MKZ-besluitvorming Kamperveen

Het ministerie van EL&I doorloopt de besluitvorming over de MKZ-ruimingen uit 2001 in Kamperveen opnieuw. Dat gebeurt in opdracht van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Komende woensdag vindt er een hoorzitting plaats.

De zaak draait om de ruiming van het vee op 13 bedrijven in Kamperveen na de beweerde vondst van mond-en-klauwzeer (MKZ) op de boerderij van Van de Vegte in Oosterwolde.

Vanaf het begin was er twijfel aan de juistheid daarvan, geven de veehouders aan. Bij de dieren van Van de Vegte is nooit MKZ-smetstof gevonden, blijkt uit door de rechter opgevraagde labdossiers. De runderen vertoonden ook geen MKZ-verschijnselen.

Antilichamen

Een deel van de documenten blijkt vernietigd, geeft het departement aan. Wel staat vast dat antilichamen tegen het MKZ-virus zijn gevonden. De daarvoor gebruikte test blijkt een onofficiële te zijn, die niet wettelijk is geaccrediteerd en goedgekeurd.

Bovendien is deze test slechts gedeeltelijk uitgevoerd. Toen de ruimingen begonnen, was er niet één goedgekeurde test op de monsters van Van de Vegte positief op MKZ. De grondslag van de ringruiming te Kamperveen is daarmee verdwenen, stellen de boeren.

Nieuw besluit

EL&I-staatssecretaris Henk Bleker neemt 6 weken na de hoorzitting een nieuw besluit. De veehouders gaan daarna opnieuw naar het College van Beroep, tenzij Bleker de onrechtmatigheid van de oude besluiten erkent.

• Klik voor complete bericht op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer