Meldpunt valt niet te gedogen

Het PVV-meldpunt voor klachten over arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa schaadt Nederland. Werkgevers- en werknemersorganisaties en andere politieke partijen hebben terecht hun afkeuring geuit.

De Nederlandse economie vaart wel bij buitenlandse arbeidskrachten. Dat is al jaren het geval. Eerder noemden wij deze mensen gastarbeiders. Daaruit sprak waardering voor wat men deed, en het zei iets over de houding waarmee je deze mensen tegemoet trad.

Met het wegvallen en vervagen van de grenzen in de Europese Unie is het vrije goederen-, diensten- en arbeidsverkeer aan minder regels gebonden. Vraag en aanbod zijn tegenwoordig vooral marktgestuurd.

De land- en tuinbouw maakt veel gebruik van werknemers uit Midden- en Oost-Europa. Het Nederlandse arbeidspotentieel laat zich onvoldoende mobiliseren, ondanks vele zwaar gesubsidieerde pogingen daartoe.

Het kabinet-Rutte zet er met zwaar geschut op in, want het is goed voor de begroting en voor de samenleving als iedereen participeert. Te veel mensen krijgen nu een uitkering terwijl er wel werk is.

Helaas behaalt minister Henk Kamp weinig resultaat, maar leidt zijn aanpak wel tot veel frustratie bij de ondernemers.

Natuurlijk brengt de veranderende arbeidsmarkt niet alleen voordelen met zich mee. De verschillen tussen de sociale zekerheidstelsels en arbeidswetgeving zijn aanzienlijk. Het vreet tijd om tot harmonisatie te komen.

De actuele conclusie is dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter zijn gaan functioneren, maar dat het aanpassen van de regelgeving de nieuwe werkelijkheid niet kan bijhouden.

Buitenlandse werknemers verrichten vooral productiearbeid. De arbeidsmoraal is goed en het pittige lichamelijke werk wordt niet geschuwd. Prima mede-Euroburgers die een flinke bijdrage leveren aan onze welvaart. Die stigmatiseer je niet als collectief. Die zet je niet apart in de beklaagdenbank, waar een ieder anoniem zijn grieven op kan uitleven.

Nederland staat verkeerd te kijk met de PVV-actie. Wij verdienen onze boterham in het buitenland en moeten het hebben van ons imago. Daarin spelen kwaliteit, duurzaamheid en bovenal hoe je met elkaar omgaat een bepalende rol.

Brede maatschappelijke afkeuring uit onze buurlanden gaat vroeg of laat ook kleven aan ons productimago. De lauwe reactie van premier Mark Rutte is sociaal en zakelijk de verkeerde keus.

Berend Santema, bsantema@ltonoord.nl

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer