‘GLB verbetert concurrentiepositie'’

Het toekomstige GLB verbetert het concurrentievermogen van de Europese landbouw, zorgt voor een betere duurzaamheid van de sector en een effectievere betaling van landbouwgelden, aldus Herman Versteijlen.

De directeur agrarische markten bij de Europese Commissie sprak deze week tijdens een bijeenkomst van de NAV (Nederlandse Akkerbouw Vakbond) in Lelystad. Hij verdedigde daar het toekomstige GLB zoals is voorgesteld door de Europese Commissie op 12 oktober 2011.

In grote lijnen komt het nieuwe beleid neer op een afbouw en een meer gelijkmatige verdeling van de directe betalingen aan de landbouwsector en een groter budget voor plattelandsontwikkeling.

Europese belastingbetaler

'Op termijn zorgt het GLB voor een betere concurrentiepositie, ook voor akkerbouwers. Bovendien is er vanwege de groene betalingen meer aandacht voor duurzaamheid. Daarmee is het budget voor landbouw beter uit te leggen aan de Europese belastingbetaler', zegt Versteijlen.

Meest in het oog springende maatregel voor de akkerbouw is het afschaffen van het suikerquotum per 2015. Daar staan tegenover verbeterde crisismaatregelen en maatregelen om onderlinge samenwerking te bevorderen in producentenorganisaties. Bovendien vereenvoudigt de uitbetaling van landbouwgelden.

Grillen wereldmarkt

De leden van NAV zijn niet overtuigd. Volgens voorzitter Teun de Jong is het erg voorbarig om te denken dat de Europese landbouw nu al kan concurreren op de wereldmarkt. 'We hebben instrumenten nodig om ons te beschermen tegen de grillen van de wereldmarkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer