Nederland werkt aan alternatief GLB-vergroeningsvoorstel

Nederland werkt samen met een aantal Europese lidstaten aan een alternatief vergroeningsplan voor het Europees landbouwbeleid van na 2013.

Nederland+werkt+aan+alternatief+GLB%2Dvergroeningsvoorstel
© ELI

De voorstellen van EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos om het Europees landbouwbeleid van na 2013 te vergroenen zijn te rigide, liet staatssecretaris Henk Bleker eerder weten. Daarom heeft hij besloten een eigen vergroeningsvoorstel te maken. Hij doet dit in samenwerking met Frankrijk, Denemarken, Zweden en Ierland.

Bleker heeft aangegeven de gelden uit het GLB te willen gebruiken om de agrarische te laten innoveren. Investeringen in duurzame stallen, het gebruik van GPS in de akkerbouw en het opwekken van groene energie zijn daar voorbeelden van. De huidige voorstellen van de Europese Commissie laten daar weinig ruimte voor.

Keuzemenu

Bleker zou graag werken met een keuzemenu. Elke lidstaat kan dan kiezen voor de maatregelen die het beste bij de situatie van het land past. Het is niet nog bekend wanneer het alternatieve plan aan de Europese Commissie wordt voorgesteld.

Duitsland heeft ook belangstelling voor een alternatief maar heeft zich nog niet aangesloten bij het alternatieve plan.. Spanje is ontevreden met de huidige vergroeningsvoorstellen maar ziet een breed pallet aan keuzemaatregelen nog niet zitten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer