Vorstschade+nog+onduidelijk
© Nieuwe Oogst

Vorstschade nog onduidelijk

Fruitadviseur Erik Buitenhuis van EB Fruitprojects vindt het nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de mate van vorstschade op de Nederlandse fruitbedrijven.

In de praktijk komt de adviseur wel bruine en zwarte knoppen tegen op perenpercelen. 'Maar ik heb nog geen duidelijk beeld wat de gevolgen daarvan zijn voor de opbrengsten.' Volgens Buitenhuis lijkt de vorstschade in appels op het eerste gezicht mee te vallen.

Als fruitadviseur begeleidt Buitenhuis ook telers in Oost-Europa. In Roemenië maakte hij vorig jaar temperaturen mee van 30 graden onder nul. 'Daar was toen niet of nauwelijks sprake van vorstschade', geeft hij aan.

Goede winterrust

'Voor een belangrijk deel had dat te maken met een goede winterrust. Bomen kunnen vaak veel beter tegen de vorst als de ontwikkeling stilstaat. In Nederland kwam de activiteit echter al vroeg op gang door de hoge temperaturen in december en januari. Fruitbomen zijn dan veel kwetsbaarder', weet Buitenhuis.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  20 %
 • Vrijdag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer