Niet+alle+zeugen+in+groepshuisvesting
© Nieuwe Oogst

Niet alle zeugen in groepshuisvesting

Alleen Engeland, Zweden en Luxemburg zijn klaar om te voldoen aan de Europese Unie (EU) eis om alle dragende zeugen per 1 januari 2013 op groepshuisvesting te houden. Dat meldt de Europese Commissie.

Wel is de verwachting dat ook Ierland, Litouwen, Denemarken en Duitsland de eis van de Europese Commissie van januari volgend jaar halen. Brits afgevaardigde George Lyon van het Europees Parlement stelde dat het omschakelen naar groepshuisvesting net zo'n fiasco wordt als die van de legbatterijen naar alternatieve systemen.

De Europese Commissie verwacht daarnaast een kostentoename voor de varkenshouders van circa 2%. Klaas Johan Osinga van LTO vindt dit percentage discutabel. 'Als je een nieuwe stal moet bouwen of een bestaande verbouwt en je mag ook al minder dieren houden, dan is het veel meer. Wie gaat dat betalen?'

Stoppen

Osinga is dan ook bang dat van de nog ruim 4000 Nederlandse varkenshouders mogelijk 1000 stoppen. Europees parlementariër Esther de Lange van het CDA is bezorgd dat het met de huisvesting van zeugen dezelfde kant opgaat als met de huisvesting van leghennen.

Die deadline voor omschakeling is ook niet gehaald. 'De varkenshouders die zich netjes aan de regels houden, worden daar de dupe van', geeft De Lange aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
Meer weer