Nauwelijks+achterstand+voor+Avebe
© Jan Anninga

Nauwelijks achterstand voor Avebe

De zetmeelcampagne van Avebe is in volle gang. Het natte weer van de afgelopen periode leverde nauwelijks achterstand op bij de verwerking.

De fabrieken van Avebe in Gasselternijveen en Ter Apelkanaal draaien deze weken op volle toeren. Van het totale areaal zetmeelaardappelen in Nederland is op dit moment zo’n 60% gerooid.

Avebe meldde vorige week dat er vooral in Zuidoost-Drenthe problemen zijn met de bewaarbaarheid van de zetmeelaardappelen vanwege rot. Het betekent onder meer dat in de verwerking verdachte partijen in de campagne eerder worden verwerkt.

Afnameschema volgen

Een deel van de aardappelen die bestemd zijn voor de fabriek in Ter Apelkanaal worden daarom aangevoerd in Gasselternijveen. Daarnaast probeert Avebe het reguliere afnameschema zo goed mogelijk te volgen.

Van de gevolgen van de problemen met rot is volgens een woordvoerder nog geen algemeen beeld te geven. Een deel van de slechte knollen moet nog gerooid en verwerkt worden. Het weer van de komende weken is bepalend voor de daadwerkelijke gevolgen.

Rotte knollen

Wel zorgen de rotte knollen voor een tarrapercentage van 8%, dat is hoger dan normaal. Het onderwatergewicht van de zetmeelaardappelen is vergelijkbaar met het meerjarige gemiddelde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer