De Lange: GLB ‘stalinistisch’

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) vindt het EU-voorstel voor vergroening van de bedrijfstoeslagen ‘stalinistische trekjes’ vertonen.

Dat zei De Lange tijdens een bijeenkomst van LTO Noord Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en Rabobank over het GLB donderdagavond in Giessenburg. Om haar kritiek op het beleid op Eurocommissaris Ciolos kracht bij te zetten hield De Lange de 250 aanwezige boeren op een rode Sovjet-vlag voor met hamer en sikkel.

De Lange gaf verder staatssecretaris Henk Bleker nog een advies: ‘Pick your fights’. Daarmee bedoelde ze dat Nederland binnen de EU niet alleen voor zijn eigen gelijk moet gaan, maar ook strategisch moet opereren en een andere lidstaat iets moet gunnen.

Verder denkt De Lange dat de voorgeschreven voorwaarden om toeslagrechten te verkrijgen van grote invloed zijn als Nederland door Brussel wordt gekort met 8%

Keuzemenu

Ook LTO Noord voorzitter Siem Jan Schenk was een van de sprekers die uitleg gaf over het toekomstige landbouwbeleid. Hij pleitte voor keuzemenu waaruit ondernemers kunnen kiezen.

Vergroening kan een onderdeel van dat menu zijn. Lidstaten moeten volgende LTO-voorman de ruimte hebben om het onderdeel duurzaamheid zelf in te vullen. Ook wees hij erop dat provincies kijken hoe zij GLB-gelden kunnen inzetten voor de realisering van de EHS.

Ook moet er ruimte zijn voor innovatie, kennis - en marktontwikkeling, aldus Schenk. Groeiende, vernieuwende, ontwikkelende bedrijven dienen de ruimte te krijgen. Dit is ook van groot belang voor jonge boeren. Het NAJK en LTO Noord lobbyen hiervoor in Brussel.

Discussie

Dat het voor boeren lastig wordt om alle voorwaarden van het GLB te voldoen, bleek uit de discussie. Een melkveehouder vertelde dat hij 9 hectare maïs teelt en 63 hectare grasland bezit. In de nieuwe situatie zou hij nog 2 andere gewassen moeten telen om te voldoen aan de rotatie-eis. Anders zou hij helemaal geen premie uitbetaald krijgen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer