Rijk en glassector: 20% CO2-uitstootreductie

De CO2-uitstoot van de glastuinbouw daalt tussen 2013 en 2021 ruim 20% tot 6,2 Megaton per jaar. Dat staat in een nieuwe afspraak tussen LTO Nederland, LTO Glaskracht Nederland, Productschap Tuinbouw en de ministeries van I&M en EL&I.

Rijk+en+glassector%3A+20%25+CO2%2Duitstootreductie
© Nieuwe Oogst

De vaststelling van de jaarlijkse CO2-limiet vormt het sluitstuk van de ontwikkeling van het CO2-sectorsysteem glastuinbouw. Tot tevredenheid van sector en overheid, gaat dit systeem nu in de praktijk van start.

Beiden geven hiermee een vervolg aan eerdere afspraken tussen sector en overheid. Die zorgden er tot dusver voor dat de glastuinbouw in 2010 ruimschoots de doelen voor lagere CO2-emissie haalde.

CO2-sectorsysteem

De glastuinbouw nam het initiatief om het CO2-sectorsysteem samen met de overheid uit te werken. De overtuiging is dat dit de meest efficiënte en effectieve manier is om aan CO2-reductie te werken. De ondernemer kiest zelf om te investeren in CO2-reductie of te betalen voor een te hoge uitstoot.

De sector vindt CO2-emissiereductie noodzakelijk voor behoud en versterking van de concurrentiepositie van de glastuinbouwsector. Maar ziet het ook als weerwoord tegen hoge energieprijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer