Vragen over uitrijden onverkoopbare uien

Bij de vakgroep akkerbouw van LTO komen vragen binnen van telers die willen weten wat ze kunnen doen met onverkoopbare partijen zaaiuien die nu nog in de bewaring zitten.

Vragen+over+uitrijden+onverkoopbare+uien
© Nieuwe Oogst

Volgens Adrie Bossers van de vakgroep is er landelijk zorg over de kwaliteit van de uien in de bewaring. 'Er zijn diverse partijen met hoge tarragehalten die gezien de huidige marktsituatie niet meer geschikt zijn voor afzet.'

Onverkoopbare uien zijn vanwege het lage rendement minder geschikt voor biovergisting. De meeste partijen worden uitgereden achter de schuur en op een goed moment verspreid over het land.

Tijdelijke opslag

Voor tijdelijke opslag van uien buiten de loods gelden per provincie verschillende regels. Bossers adviseert uientelers zich vooraf te laten informeren wat wel of wat niet mag.

'Algemeen geldt dat afdekken belangrijk is. De uienhopen vormen dan geen besmettingsbron voor het komende teeltseizoen.'

Oogstrestanten

Voor het uitrijden van de uien gelden landelijke regels. Uien worden daarbij aangemerkt als oogstrestanten. Uitrijden is toegestaan, mits de uien het bedrijf nog niet hebben verlaten en schoon en onverdacht zijn.

De uit te rijden hoeveelheid is volgens Bossers ongeveer gelijk aan de opbrengstcapaciteit van de uien. Verder moeten de uien gelijkmatig worden verspreid over het perceel en geldt een onderwerkplicht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer