Gratis Betacal voor bietentelers

Om de afzet van Betacal te stimuleren stelt Suiker Unie vanaf 2012 de kalkmeststof gratis beschikbaar aan telers van suikerbieten.

Betacal is een kalkrijk restproduct uit de suikerverwerking. De hoeveelheid van de meststof die bietentelers bij Suiker Unie gratis mogen afnemen komt overeen met het geleverde kwantum aan suikerbieten.

'Het houdt ongeveer in dat bietentelers die normaal 600 ton suikerbieten afleveren, 1 vracht Betacal Flow gratis kunnen afnemen. Bij een grotere afname rekenen we de marktprijs', vertelt Jan Willem van Roessel van Cosun.

Minder aantrekkelijk

Van Roessel erkent dat de maatregel is genomen om de hoeveelheid geproduceerde Betacal bij de fabriek beter kwijt te raken. Sinds de gedeeltelijke vrijstelling voor de fosfaat in Betacal is komen te vervallen is de meststof minder aantrekkelijk voor de akkerbouw.

Vanaf de campagne in 2013 gaat Suiker Unie kosten in rekening brengen voor de afzet van Betacal. Bietentelers die de meststof niet afnemen moeten vanaf dat moment als compensatie voor de afzetkosten 50 cent per ton geleverde suikerbieten betalen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer