Nederland krijgt blauwtongvrije status

Nederland krijgt per 15 februari de blauwtongvrije status. Dat geldt ook voor Duitsland, België en Luxemburg. Deze vrijstatus geeft de export van herkauwers nieuwe kansen.

De vrijstatus wordt uitgeroepen als een land of een gebied 2 jaar vrij is van deze ziekte. In 2011 besloot Nederland om voor het uitroepen van de vrijstatus gezamenlijk op te trekken met onze buurlanden. Door die stap gelden binnen de Benelux en Duitsland dezelfde maatregelen. In dat traject kon Nederland bewijzen zelfs al 3 jaar vrij te zijn van blauwtong.

Exportkansen

Dat Nederland de vrijstatus krijgt, maakt export van herkauwers makkelijker. Dieren bestemd voor vervoer binnen de Europese Unie (EU) hoeven niet langer te worden gevaccineerd, ook wordt er minder getest. Met een aantal derde landen moeten nieuwe exportafspraken worden gemaakt. Een belangrijke markt als Rusland bedienen lukt nu alleen niet in verband met een importstop door het Schmallenberg-virus.

Met het van kracht worden van de vrijstatus is vaccinatie niet langer toegestaan. Er ligt in Brussel wel een wijzigingsvoorstel om vaccinatie vanaf dit voorjaar onder bepaalde voorwaarden in vrije lidstaten toe te staan.

Herkauwer

Blauwtong werd in 2006 voor het eerst in Nederland aangetroffen. De ziekte treft alleen herkauwers, dus schapen, geiten en runderen. Op dat moment raakte een groot aantal andere EU-lidstaten ook besmet.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer