Joodse Omroep belicht koosjer ei

Witte eieren uit de legbatterij bevatten bijna geen bloed of kleine stukjes vlees. Dat mogen Joden niet eten. De Joodse Omroep belicht het hoe en waarom beide niet in bruine eieren aanwezig zijn.

De Joodse traditie bestaat al ruim 2000 jaar en gaat grotendeels door de maag. Hier zijn talrijke Joodse spijswetten aan verbonden zodat dit proces koosjer is. Sommige wetten hebben anno 2012 nog steeds niet aan kracht en zeggenschap ingeboet, maar een gedeelte van de koosjere praktijk lijkt hopeloos ouderwets.

Presentator Jigal Krant confronteert voedselproducenten en consumenten met de zin en de onzin van koosjer eten. Zo bestaat er bij scharreleieren meer kans op bloed en kleine stukjes vlees dan witte bloedeieren in legbatterij.

Genetisch bepaald

Het antwoord op die vraag is genetisch bepaald. Bij bruine kippen is de kans dat in het eivormingskanaal een adertje springt groter dan bij witte kippen. Dat geldt ook voor kleine stukjes vlees in bruine eieren.

Overschakelen naar biologische witte eieren blijkt lastig. Deze kippen zijn daarvoor niet geschikt, geeft kwaliteitsmanager Marcel Steenvoorden aan van Eierpakstation Guliker en Roodbol.

<object data="data:application/x-silverlight-2," type="application/x-silverlight-2" width="419" height="306"><param name="source" value="http://embed.player.omroep.nl/sle/ugslplayer.xap"/><param name="enablehtmlaccess" value="true"/><param name="initParams" value="episodeID=13752026,width=419,height=306,volume=100,viewMode=video,playMode=pause,playlistEnabled=yes" /><embed source="http://embed.player.omroep.nl/sle/ugslplayer.xap" type="application/x-silverlight-2" enablehtmlaccess="true" width="419" height="306" initParams="episodeID=13752026,width=419,height=306,volume=100,viewMode=video,playMode=pause,playlistEnabled=yes"><a href="http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=124807" style="text-decoration: none;"><img src="http://embed.player.omroep.nl/sle/downloadsilverlight.jpg" alt="Get Microsoft Silverlight" style="border-style: none"/></a><br /><a href="http://player.omroep.nl?aflID=13752026">Of bekijk de flash versie.</a></embed></object>

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer