Ten+Have%3A+%27Alle+schakels+moeten+bewegen%27
© Nieuwe Oogst

Ten Have: 'Alle schakels moeten bewegen'

Om van concepten een succes te maken, moeten alle schakels in actie komen. 'Iedereen moet veranderen. De varkenshouder, maar ook de slachterij een retail', vindt voorzitter Annechien ten Have van LTO Varkenshouderij. 'Dat is een lastig en langdurig proces.'

Nederland is geen kostprijskampioen meer. Vlees leveren binnen een concept is dan een manier om extra opbrengsten te genereren, hield Ten Have haar gehoor gisteren voor tijdens de opening van de wroetstal van familie Kok in Ane. 'En we moeten accepteren dat we ook niet allemaal hetzelfde hoeven te doen.'

Voorbeeld van een concept is Krull. Varkens uit de wroetstal worden binnen dat concept afgezet. Krull-vlees kreeg in 2010 als eerste al een ster van de Dierenbescherming. Raymond Cobben uit het Brabantse Ulestraten introduceerde het Canadese systeem in 1998 in Nederland.

Anoniem

De kostprijs van Krull-vlees ligt hoger, maar de opbrengstprijs ook. 'Punt is dat we nog steeds redelijk anoniem zijn', zegt Cobben. Dat is één van de zaken waarmee het Krull-bestuur, verenigt in www.eetbewustervarkensvlees.nl stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees aan de slag is. Krull-vlees wordt afgezet via Jumbo, Van Melick-slagers, Keurslagers, vleeswarenfabriek Vollebregt en Verscentrum Almere.'

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord varkens houden en een goed rendement waren de drijfveren waarom Gert en Gélinda Kok investeerden in een wroetstal. Ze bouwden een stal voor 1500 dieren, verdeeld over 6 afdelingen met hokken voor 30 dieren. De hokken hebben 90% dichte vloer, die dik is ingestrooid.

De eerste dieren worden eind februari geslacht bij Godschalk in Epe.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer