Verkeer veiliger door erfkeerborden

De verkeersveiligheid bij inritten van agrarische bedrijven in de Noordoostpolder is aanzienlijk verbeterd door speciaal ontwikkelde erfkeerborden. Dat blijkt uit onderzoek van de Grontmij.

Dankzij de borden kan een chauffeur zien dat hij kan draaien op een boerenerf en hoeft hij niet achteruit het erf in te steken. Dit is een gevaarlijke manoeuvre, vooral in het donker.

In opdracht van provincie Flevoland heeft de Grontmij de werking van het erfkeerbord ofwel het inritbord onderzocht. Doel van het onderzoek was om vast te stellen of het bord daadwerkelijk effectief is. Van de circa 350 agrarische bedrijven waar het inritbord is geplaatst, hebben 189 bedrijven meegewerkt aan dit onderzoek.

Conclusies

Van de ondervraagden geeft 93% aan dat de verkeerssituatie bij de inritten is verbeterd. Er zijn minder manoeuvrerende vrachtauto's en er is een duidelijker situatie ontstaan. De borden hebben geleid tot een afname van ruim 400 kerende vrachtwagens per dag op de openbare weg in oogsttijd.

Blij met initiatief

Gedeputeerde Jaap Lodders is tevreden met de uitkomsten: 'Wij proberen er samen met LTO Noord, de politie en de gemeenten alles aan te doen om de provinciale wegen zo veilig mogelijk te houden voor alle weggebruikers. Daarom zijn we ook blij met dit initiatief van Gerard Langebeeke, bestuurslid van LTO Noord. Het is belangrijk dat de agrarische sector zelf meedenkt over verkeersveiligheid.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer