EU pakt Schmallenberg samen aan

De Europese Unie gaat met spoed een leidraad opstellen voor monitoring van het Schmallenberg-virus. Dat is deze week besloten door het Permanent Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid.

In de vergadering van het EU-orgaan kreeg Nederland complimenten voor de transparante wijze waarop alle bevindingen rond het virus zijn gedeeld met de buurlanden en de Europese Commissie. De meldplicht heeft volgens het Comité geleid tot belangrijke informatie over de verspreiding van de ziekte.

Onderzoek

De lidstaten en de Commissie willen ‘met grote spoed’ doorgaan met (veld-)onderzoek. Dat zal gegevens opleveren waarop mogelijke preventie- en bestrijdingmaatregelen gebaseerd kunnen worden.

Het Schmallenberg-virus komt voor een groot gebied van West-Vlaanderen tot Noord-Duitsland. In Duitsland is het aangetoond bij 6 rundveebedrijven in Noordrijn-Westfalen en 14 schapenbedrijven in Noordrijn-Westfalen en Neder-Saksen.

België

In België zijn 32 bedrijven onderzocht waar sprake was van misvormd geboren herkauwers. Het ging om 10 rundveebedrijven (negatief), 21 schapenbedrijven (17 positief) en 1 geitenbedrijf (negatief).

• Klik www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virushier voor het Schmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer