Boete voor Brabantse pluimveehouder

Een Brabantse pluimveevermeerderaar heeft van het Tuchtgerecht Productschap Pluimvee en Eieren een geldboete van € 3000 opgelegd gekregen.

De vermeerderaar had in 2 stallen te veel dieren opgezet en daarmee de Verordening Welzijnsnormen vleeskuikenouderdieren 2003 overtreden. Per vleeskuikenouderdier moet een vloeroppervlakte beschikbaar zijn van tenminste 1300 vierkante centimeter (cm2).

Bij controle door het Centrum voor Bedrijfsdiensten bleek dat in één stal de beschikbare vloeroppervlakte per ouderdier 1154 cm2 bedroeg en in een andere stal 1200 cm2. In enkele andere stallen is geen overtreding van de minimum vloeroppervlakte vastgesteld.

Boventallige hanen

De vermeerderaar zei dat hij volgens contract 5% meer of minder dieren dan besteld moet accepteren en dat de opfokorganisatie een aantal boventallige hanen heeft geleverd. Deze heeft hij verdeeld over 2 stallen.

Daarnaast meende hij dat het verschil tussen meer of minder dieren in een stal niet opvalt en ook geen verschil maakt voor het welzijn van de dieren. De pluimveehouder stelde verder dat hij geen economisch voordeel van de te hoge bezettingsdichtheid heeft gehad.

Het Tuchtgerecht bestrijdt beide argumenten. De vermeerderaar ontving naar aanleiding van een eerdere controle al een waarschuwingsbrief over een te hoge bezettingsdichtheid. Hij gaf daar 14 maanden later nog geen gevolg aan.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer