2011 in warmtetop 3

Dit jaar was een van de warmste sinds de eerste KNMI-metingen in 1901. De gemiddelde jaartemperatuur in meetstation De Bilt kwam uit op ongeveer 10,9 graden Celsius.

Dit jaar eindigde daarmee op een gedeelde derde plaats. In 2006 en 2007 was het het warmst met een gemiddelde van 11,2 graden. December komt uit op een vijfde plaats in de lijst van zachtste decembermaanden in ruim een eeuw, met een gemiddelde temperatuur van zo'n 6,4 graden.

De koudste temperatuur van het jaar werd op 30 januari gemeten in Volkel in Noord-Brabant (8,5 graden onder nul). Op 30 juni werd in Eindhoven en Hupsel (Overijssel) de hoogste temperatuur gemeten: 34,5 graden.

Uitzonderlijk zachte april

De lente was dit jaar fraai dankzij een uitzonderlijk zachte april, de zachtste aprilmaand sinds 1706 (gedeelde eerste plek). De zomer viel dit jaar vaak tegen. Vooral in juli was het erg koel. De herfst was juist weer zacht, met geregeld zomerse dagen.

Er viel dit jaar minder neerslag dan gemiddeld. Daarbij is opmerkelijk dat erg droge en natte periodes elkaar snel afwisselden. De lente groeide uit tot de droogste in minstens een eeuw, terwijl de zomer juist weer de natste in ruim een eeuw was. November was recorddroog.

2011 was een zonnig jaar. Het contrast tussen lente (zonnigste in ten minste een eeuw) en zomer (in 14 jaar de somberste met relatief weinig zon) was groot.

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer