Binnen 3 maanden convenant ritueel slachten

EL&I-staatssecretaris Henk Bleker denkt binnen 3 maanden een convenant klaar te hebben om het dierenwelzijn bij ritueel slachten te verbeteren.

Dat schrijft Bleker in een www.rijksoverheid.nl/ministeries/eleni/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/12/20/brief-n-a-v-debat-op-13-december-2011-over-wetsvoorstel-31571-van-het-lid-thieme-pvdd-verplichte-bedwelming-bij-ritueel-slachten.html brief aan de Eerste Kamer. Het convenant moet tot stand komen tussen betrokken religieuze organisaties, vertegenwoordigers van slachthuizen, dierenartsen, wetenschap en niet-gouvernementele organisaties (ngo's).

Een veterinaire commissie onder leiding van de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, Ludo Hellebrekers, zou kunnen adviseren over de totstandkoming en uitvoering van het convenant.

Afspraken

In het convenant kunnen onder meer afspraken worden gemaakt over kwaliteitseisen aan slachthuizen, het verkorten van de bewustzijnsperiode na de halssnede, het aantal noodzakelijke halssnedes en de opleidingseisen aan het slachtpersoneel. Ook zouden afspraken kunnen worden gemaakt over specifieke behoefte voor te slachten dieren.

De afspraken moeten worden gehandhaafd door bijvoorbeeld een registratieplicht voor slachthuizen in te voeren. Daaraan kan worden gekoppeld dat het slachthuis zich aan de afspraken moet houden. Gebeurt dat niet, dan kan dat leiden tot intrekking van de registratie om onbedwelmd ritueel te mogen slachten, meldt Bleker in de brief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer