AZ 500 niet in pot- en containerteelt

Het onkruidbestrijdingsmiddel AZ 500 is niet toegelaten voor de pot- en containerteelt. De nVWA wees een LTO-verzoek tot toelating van de hand. Volgens de instantie is onkruid niet voor de gehele teelt een probleem.

Onkruidbestrijding in de teelt van boomkwekerijgewassen in pot en containerteelt is al jaren een probleem. Er zijn te weinig geschikte onkruidbestrijdingsmiddelen beschikbaar en alternatieven als afdekmiddelen zijn maar beperkt toepasbaar.

Om die redenen heeft de sector 5 jaar geleden AZ 500 als dringend vereist gewasbeschermingsmiddel aangevraagd. In 2007 is het knelpunt erkend en het middel toegelaten gedurende de wintermaanden in de afgelopen jaren.

Deze zomer diende de LTO-vakgroep Bomen en vaste planten weer een aanvraag voor AZ 500 in. De nVWA heeft opnieuw getoetst of onkruidbestrijding een knelpunt is en kwam nu tot de conclusie dat dit niet voor de gehele pot- en containerteelt het geval is.

Verontwaardiging

Daarom werd het knelpunt dit jaar niet erkend ondanks dat er in de afgelopen 5 jaar niets wezenlijks veranderd is in het beschikbare pakket herbiciden en afdekmiddelen. Ook na verschillende aanpassingen van de aanvraag was de nVWA niet tot erkenning bereid. De vakgroep is verontwaardigd en zeer teleurgesteld over de wijze waarop de nVWA dit knelpunt afgehandeld heeft en beraadt zich op verdere stappen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer