Uitstel nieuwe instrumenten slachtvarkens

De invoering van de nieuwe classificatieapparatuur voor slachtvarkens wordt uitgesteld tot 2 april 2012. Het bestuur van Productschap Vee en Vlees (PVV) stemde daarmee gisteren in. Hierdoor is er meer tijd om de invoering zorgvuldig te laten verlopen.

Het effect van de Europese regelgeving voor classificatie apparatuur voor slachtvarkens is dat de magervleespercentages van geslachte varkens gemiddeld hoger worden. Om dit inzichtelijk te maken, liet PVV mei 2011 een vergelijking uitvoeren tussen het oude apparaat HGP2 en het nieuwe CGM.

Deze vormt de basis voor de aanpassing van het PVV-uitbetalingsadvies en de uitbetalingsschema’s van de slachterijen. Op basis van deze vergelijkingsmetingen stelde Biometris van Wageningen UR formules op. Die geven een goed beeld van de vertaling van de HGP2 waarden voor het percentage mager vlees, spekdikte en spierdikte naar de CGM waarden.

Vergelijkingsmetingen

Omdat de introductie van de nieuwe apparatuur uitgesteld is afgelopen september zijn er nog meer vergelijkingsmetingen uitgevoerd. Dat gebeurde op de 18 slachterijen waar geclassificeerd wordt. Hierdoor werd de vertaalslag tussen de HGP2 en CGM nauwkeuriger, verzekert PVV.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer