Ruim € 19 miljoen voor Krimpenerwaard

Het ministerie van EL&I stelt definitief € 19,1 miljoen beschikbaar voor het Veenweidepact in de Krimpenerwaard.

Ruim+%E2%82%AC+19+miljoen+voor+Krimpenerwaard
© Nieuwe Oogst

Het geld is bedoeld om bodemdaling tegen te gaan, het watersysteem robuuster te maken, de landbouw te behouden als drager van het cultuurlandschap en om nieuwe natuur aan te leggen. Het was lang onzeker of dit geld er vanwege de bezuinigingen nog zou komen.

'Wij zijn blij dat het rijk eerdere toezeggingen gestand doet', zegt gedeputeerde Han Weber van Zuid-Holland. 'Het geld is een belangrijke steun in de rug bij de komende herijking van de groenprojecten in Zuid-Holland.' In de Krimpenerwaard moet 2450 hectare nieuwe natuur in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) worden aangelegd.

Extra geld

De € 19,1 miljoen komt van de Nota Ruimte. Het is extra geld bovenop de bijdragen van overheden, organisaties en particulieren en de bijdrage uit de ILG-pot. Hoe hoog die bijdrage uitvalt, is nog niet bekend. In ieder geval voert Zuid-Holland projecten uit het Watergebiedsplan voor de Krimpenerwaard uit.

Hiermee wordt de bodemdaling tegengegaan en een robuust watersysteem aangelegd. Verder heeft de provincie van het rijk tot 2013 de ruimte gekregen om de plannen van het Veenweidepact aan te passen aan de herijking van de EHS.

Veenweidepact

De provincie wilt de bodemdaling in de Krimpenerwaard tegengaan door natte natuur aan te leggen. Dit is één van de projecten die zijn omschreven in het Veenweidepact tussen overheden en andere gebiedspartijen, waaronder LTO Noord. Andere doelen van het pact zijn versterken van de landbouwstructuur en de kansen voor recreatie en nieuw ondernemerschap benutten.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer