Kerstboom met kluit zonder pot onveilig

Kerstbomen met kluit, die niet in een pot zijn gekweekt, zijn niet brandveilig. De kluit kan onopgemerkt uitdrogen. Een droge kerstboom heeft maar een vonkje nodig om binnen 30 seconden helemaal af te branden.

Die waarschuwing geven de Brandweeracademie en Efectis Nederland. Kunstkerstbomen zijn over het algemeen veiliger dan echte bomen, omdat ze zijn voorbehandeld met een brandvertragend middel, aldus de deskundigen.

Vochtig

De brandbestrijders benadrukken dat het belangrijk is dat een natuurlijke boom vochtig blijft, want een verse boom is zelfs met een brandende prop papier nauwelijks in brand te krijgen.

'Stamp bij aankoop een paar maal met de boomstam op de grond. Als er bruine naalden uitvallen niet kopen, want zo'n boom is al aan het indrogen.' Een echte boom moet volgens de brandweer in elk geval na maximaal 3 weken de kamer uit.

Waterreservoir

Het is belangrijk dat de stam van de boom steeds in zo'n 5 centimeter water blijft staan. Wie toch een boom met kluit heeft gekocht, kan de kluit het beste afzagen en de spar in een gewone standaard met waterreservoir zetten.

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer