Illegaal Turks stro bij melkveehouderijen

De afgelopen 2 maanden is in totaal 1474 ton stro uit Turkije via de haven van Antwerpen ingevoerd in de Europese Unie. Een deel daarvan kwam terecht in Nederland, meldt de nVWA.

Volgens Europese regels is de invoer van stro uit Turkije verboden. Dat is onder meer het geval vanwege dierziekten zoals mond-en-klauwzeer, geeft de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) aan.

In totaal werden 157 containers met Turks stro tegengehouden. De 98 die naar Nederland kwamen, zijn opgespoord. Al dat stro is uit de handel gehaald en vernietigd. Het stro van 1 van de 2 betrokken importeurs kwam rechtstreeks terecht bij 11 melkveebedrijven.

Tussenhandelaren

De andere importeur leverde aan een bedrijf dat stro mengt. Dit bedrijf mengde het Turkse stro met ander stro dat is geleverd aan tussenhandelaren. Die leverden het stro vervolgens uitsluitend aan 80 veehouders.

Ook dit wordt teruggehaald, omdat niet bekend is welk deel daarvan uit het Turkse stro bestaat. Bij al deze veehouders worden de dieren onderzocht en bloedmonster afgenomen. Dat gebeurt om dierziektes uit te sluiten. De bedrijven worden ongeveer 20 weken gevolgd.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer