Haanstra: ‘LEI-rapport niet verrassend’

Voor Jaap Haanstra van LTO-akkerbouw zijn de uitkomsten van het LEI-rapport en de conclusie van het ministerie van EL&I om vast te houden aan het afschaffen van het suikerquotum geen verrassing.

'Het inkomensverlies na afschaffen van het quotum valt nog mee', zegt Haanstra na bestudering van het LEI-rapport over de gevolgen van wel of geen suikerquotum. 'Wel denk ik dat het verlies aan rendement voor de akkerbouwbedrijven veel groter zal zijn. Des te meer blijven wij voorstander van handhaven van het suikerquotum.'

Haanstra maakt zich vooral zorgen over de gevolgen van de fluctuaties van de aanvoer van suikerbieten voor de suikerindustrie in Nederland. Hij verwacht dat Nederlandse akkerbouwers het in te zaaien areaal sterk laten afhangen van de graanprijzen en de verwachte suikerprijzen op de wereldmarkt.

Capaciteit afstemmen

'Voor Suiker Unie zal het lastig zijn om de verwerkingscapaciteit continu te moeten afstemmen op het variërende aanbod', stelt Haanstra. LTO en Cosun blijven gezamenlijk pleiten bij de Nederlandse overheid en de Europese Commissie voor verlenging van de suikerquotering ook na 2015.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer