Geen uitstel afschaffen suikerquotum

Landbouwcommissaris Dacian Ciolos van de Europese Unie ziet niets in het voorstel van een aantal Europese-lidstaten om de afschaffing van het suikerquotum uit te stellen tot 2020.

Geen+uitstel+afschaffen+suikerquotum
© Foto Vliek

In de voorstellen van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbouwbeleid van na 2013 stelt de Europese Commissie dat het suikerquotum in 2015 moet worden afgeschaft. Frankrijk, Duitsland en Hongarije willen het quotum echter behouden tot 2020.

'Ik wil af van het starre quotasysteem', zei Ciolos gisteren op een bijeenkomst van Europese landbouwjournalisten in Brussel. 'De prijzen op de wereldmarkt bieden perspectief en ondernemers moeten die kans kunnen grijpen.'

Export

Door het quotum zijn de mogelijkheden voor export zeer beperkt, stelt de landbouwcommissaris. Europa produceert even efficiënt als de grootste suikerproducent in de wereld, Brazilië, vindt Ciolos. 'Behoud van het quotum tot 2020 maakt de sector alleen maar kwetsbaarder.'

Nederland heeft eerder aangegeven voor afschaffing van het suikerquotum in 2015 te zijn. LTO wil het quotum juist behouden.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer