Bleker past natuurwet aan na kritiek

Er mag toch niet op de smient worden gejaagd. EL&I-staatssecretaris Henk Bleker maakte gisteren bekend dat hij zijn voorstellen voor de nieuwe natuurbeschermingswet op enkele punten aanpast.

De smient (een eendensoort) wordt weer van de lijst met dieren gehaald waarop mag worden gejaagd. Ook krijgen alle bedreigde soorten op de rode lijst een striktere bescherming en wordt de jacht regionaal georganiseerd.

Bleker reageerde in het televisieprogramma Moraalridders op de bezwaren die binnenkwamen op zijn voorstel voor de nieuwe natuurwet die in de plaats komt van drie bestaande wetten. Veel kritiek was er op de jacht op de smient.

Faunabeheereenheid

De bewindsman wil de faunabeheereenheid in de provincies een zwaardere rol geven. 'We willen niet dat vanuit Wassenaar 4wheeldrives naar Drenthe rijden om daar de hele dag te gaan knallen.'
De faunabeheereenheden maken ook de afschotplannen voor hun gebied, zoals voor de zwijnen op de Veluwe.

Verder versterkt hij de zorgplicht in de natuurwet en komen er hogere sancties op overtredingen. Waar aanvankelijk werd volstaan met de mededeling dat dieren niet gedood mogen worden, wordt nu ook het niet verstoren en aantasten van de leefomgeving uitdrukkelijk genoemd als niet toegestaan.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer