CDA%3A+kabinet+moet+veehouder+helpen
© Dik Hol

CDA: kabinet moet veehouder helpen

Het CDA wil dat het kabinet meer ruimte geeft aan de veehouders om een goede verduurzamingsslag te kunnen maken.

Dat schrijft Koopmans vandaag op de website van het CDA.

Van de Nederlandse veehouderij wordt door staatssecretaris Bleker en staatssecretaris Atsma veel gevraagd, stelt het CDA-Kamerlid. 'Zoals het verminderen van antibioticagebruik nitraat- en ammoniakuitstoot, en investeringen in duurzame stallen en in dierenwelzijn. Dit zijn strenge eisen die van de veehouders forse investeringen eisen.'

Mest

‘Het CDA vindt dat het kabinet zélf nog onvoldoende levert. Er moet bijvoorbeeld ruimte komen voor het gebruik van verwerkte mest als kunstmestvervanger, waardoor Nederland de import van kunstmest kan verminderen.’
De knellende mededingingswetgeving (NMa) belemmert volgens hem ook de verduurzaming én de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en de fijnstofregelgeving blijven al jaren uit.

‘Door de beperkingen als gevolg van Natura2000 kunnen boeren niet investeren in milieuverbeteringen Hier moet snel verandering in komen’, meent Koopmans.

Harde randvoorwaarde

Beseft moet volgens hem worden dat opschaling vaak een gevolg is van door de wetgever gestelde regels op het gebied van milieu- en dierenwelzijn. Het CDA mist daarom ook beleid voor veehouders die hun bedrijf afbouwen.
‘Een stevige aanpak van de veehouderij kan alleen succesvol zijn als het kabinet ook levert. Dit is een harde randvoorwaarde. De Nederlandse veehouderij is van blijvende economische betekenis voor Nederland en de kennis in de sector is essentieel voor duurzame voedselzekerheid in de wereld. ‘

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  14° / 2°
  20 %
 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
Meer weer