Veel vraag naar hennepvezel

De vraag naar hennepvezel is zo groot dat Dun Agro en HempFlax dit jaar te weinig grondstof hebben. Beide hennepverwerkers in Oude Pekala willen de oppervlakte voor volgend jaar verdubbelen.

Veel+vraag+naar+hennepvezel
© Nieuwe Oogst

Dun Agro verwerkt dit jaar zo’n 500 hectare vezelhennep. Naar het zich nu laat aanzien, is de voorraad rond de jaarwisseling verwerkt tot vezel en strooisel. 'We willen daarom volgend jaar naar 800 à 1000 hectare', zegt Roland Gerritsen van Dun Agro.

Automobielindustrie

De hennepvezel gaat vooral naar de automobielindustrie. 'De markt voor hennepvezel ligt vooral bij auto’s boven het Astra-niveau, daar moeten we het vooral van hebben. Merken als Mercedes en BMW doen het Europees gezien goed, vooral door de vraag uit China. Dat merken we.'

Tot voor kort ging het hennepstrooisel vooral naar de paardenhouderij. Dat maakte de afzet seizoensgebonden. Sinds enige tijd zet Dun Agro het strooisel ook af naar de pluimvee- en varkenshouderij. Die extra markt vergroot de vraag gedurende het hele jaar.

HempFlax

Ook Mark Reinders van HempFlax is meer dan tevreden over de afzet. 'Het areaal van 600 hectare in Nederland en Duitsland is voor dit jaar te weinig. Als het lukt, willen we volgend jaar 1500 vezelhennep laten telen.'

Of dat lukt, is nog zeer de vraag. De grootste concurrent op de grondmarkt is energiemaïs, vooral in Duitsland. Daarnaast heeft HempFlax te maken met ontkoppeling van de Europese Unie-steun. Dat scheelt zo’n € 23 per ton vezelhennep. 'De vezelsector komt daardoor in de problemen', denkt Reinders.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer