Vraag+diepvriesproducten+aardappel+stijgt
© Nieuwe Oogst

Vraag diepvriesproducten aardappel stijgt

De verwachting is dat de wereldwijde vraag naar diepgevroren aardappelproducten als frites het komend jaar 5% stijgt.

Wereldwijd wordt in omvang zo’n 2,3 miljoen ton diepvriesproducten van aardappelen omgezet. Volgens het Amerikaanse landbouwministerie stijgt de vraag komend jaar naar zo’n 2,4 miljoen ton.

Het ministerie baseert die prognose op de economische groei in landen die een belangrijke rol spelen bij de import van verwerkte aardappelen. Ook is sprake van een toename van het aantal fastfoodrestaurants in vooral de tot dusver kleinere markten.

Export verdubbeld

Zelf verwacht Amerika 5% meer export van vooral ingevroren frites. Belangrijke afzetlanden zijn Mexico, de Filippijnen, Brazilië, Japan en China. De afgelopen 10 jaar verdubbelde de export vanuit Amerika.

Het belangrijkste aanvoerland voor Brazilië is tot dusver Argentinië. Met name de import vanuit de Europese Unie naar Zuid-Amerika steeg afgelopen jaar vanwege een gunstige wisselkoers.

Eigen productie opvoeren

Westerse fastfoodketens drijven de consumptie van frites in China en Japan snel omhoog. De grootste leverancier van diepgevroren patat in Azië is vooralsnog Amerika. Wel doet China er alles aan om de eigen productie van grondstof voor de fritesindustrie in sneltempo op te voeren.

Weer

 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer