Utrecht discussieert over megastal

De discussie in de Utrechtse Provinciale Staten over de Landbouwvisie mondde maandag uit in een stevig debat over de mogelijkheid voor megastallen in de provincie.

De Landbouwvisie is aangenomen door Provinciale Staten met een meerderheid van stemmen. De PvdA, de PVV, de SP, 50PLUS en de PvdD stemden tegen het voorstel.

De politieke partijen waren verdeeld over de interpretatie van het burgerinitiatief, waarover in februari 2011 door Provinciale Staten een besluit is aangenomen.

1,5 hectare

Hierin staat dat er sprake is van een megastal bij een bouwblokgrootte van meer dan 1,5 hectare in de intensieve en grondgebonden veehouderij.

Meningsverschil bestaat er over de vraag of het etiket 'megastal' op basis van bouwblokgrootte bijdraagt aan een goed beleid om de schaalvergroting in de landbouw te sturen.

Koplopers

Gedeputeerde Bart Krol benadrukte dat alleen innovatieve boeren, de zogenoemde koplopers, kunnen groeien. Het besef is er dat grotere bedrijven door innovatieve technieken juist milieuvriendelijker en diervriendelijker werken.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oost, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  30 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer