NMV teleurgesteld in GLB

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is teleurgesteld over de voorstellen van de Europese Commissie (EC) voor het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB).

De voorstellen beantwoorden op geen enkele wijze aan de doelen die in de Europese verdragen zijn vastgesteld. Deze voorstellen, die verder gaan op de ingeslagen koers naar liberalisering, zullen niet zorgen voor stabiele markten en redelijke inkomens voor de producenten, verwacht de NMV.

Door vast te blijven houden aan de afschaffing van de melkquotering, zal de zuivelmarkt volgens de NMV alleen maar instabieler worden met grote fluctuaties van de melkprijs als gevolg. Het vangnet zorgt er alleen voor dat boeren (tijdelijk) in leven worden gehouden, maar levert geen oplossingen.

Versterken

De insteek van de EC om de positie van agrariërs in de keten te versterken middels het toestaan en stimuleren van Producenten Organisaties (PO’s) lijkt mooi, maar zal in de praktijk weinig opleveren. De maximale bundelinggraad is te klein om een voldoende sterke positie in de markt te kunnen verkrijgen.

Belangrijker is echter nog dat PO’s onderling geen afspraken mogen maken over prijs en volume. Dat terwijl juist hier de enige mogelijkheid ligt om kostendekkende opbrengstprijzen af te dwingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer