FAO: Hoge voedselprijzen houden aan

Sterke schommelingen in de voedselprijzen met hoge uitschieters houden nog een tijd aan en nemen mogelijk toe. Dat voorspelt de Wereldvoedselorganisatie FAO in een vandaag gepubliceerd rapport.

Daarvan worden vooral de armen in Afrika het slachtoffer. Volgens de FAO lijden nu 925 miljoen mensen in de wereld honger. Enkele jaren geleden waren dat er nog 850 miljoen.

De stijging van de voedselprijzen wordt veroorzaakt door de snel toenemende vraag in snel groeiende economieën en door de groei van de wereldbevolking. Bovendien kan teelt voor biobrandstof de teelt van voedsel verdringen.

Sterke schommelingen

Dat laatste maakt de voedselprijzen afhankelijk van de sterke schommelingen in de energieprijzen. Ook komt extreem weer vaker voor dan vroeger en ook dat leidt tot schommelingen in prijzen voor voedsel.

De FAO wil dat regeringen de boeren stimuleren om te investeren in verhoging van de productiviteit. Ook moet verspilling van voedsel in rijke landen worden tegengegaan. Landen moeten niet op hogere voedselprijzen reageren met beperkingen van de export van landbouwproducten, maar de wereldhandel daarentegen vrijer maken.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer