Dijkhuizen: 'Pas op met weidegang'

Melkveehouders moeten oppassen om weidegang als doelstelling te nemen. Weidegang kost meer en als niemand dit betaalt, zetten veehouders zichzelf op achterstand.

Dijkhuizen%3A+%27Pas+op+met+weidegang%27
© WUR

Dat zegt bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR in Nieuwe Oogst. Koeien hoeven niet allemaal de wei in en zeker niet altijd, meent Dijkhuizen, die zichzelf geen warm voorstander verklaart van weidegang.

'Om optimaal te presteren, moet je de perfecte voeding aan een koe geven en met weidegang heb je dit niet in de hand', stelde hij deze week op een bijeenkomst van de jongerenraad van De Samenwerking. 'Alleen als je weidegang kunt compenseren, moet je het overwegen.'

Veedichtheid

Dijkhuizen pleit liever voor een grotere veedichtheid per hectare. 'De grondprijs blijft stijgen. Een boer moet naar mijn mening zo weinig mogelijk grond hebben en zo veel mogelijk kilo’s per hectare.'

Bang voor negatieve reacties van consumenten, die wél graag koeien in de wei zien, moeten boeren niet zijn. 'Nederlanders tellen geen koeien. Die zeggen niet: ‘In mijn regio stonden eerst 2400 koeien en nu nog maar 2200’.'

• Lees meer hierover vandaag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer