Plannen voor energiepark Veendam

Gemeente Veendam, firma Soepenberg en energiemaatschappij Eneco hebben plannen voor een bio-energie park op het voormalige terrein van Avebe in Veendam. Een bijeenkomst voor bewoners vond gisteren plaats.

Op de 10 hectare grote locatie moet onder meer een biomassavergistingsinstallatie verrijzen die 8 miljoen kuub gas per jaar produceert. De kosten van het bio-energie park bedragen zo'n € 13 miljoen.

Firma Soepenberg nam de locatie in 2009 van aardappelzetmeelbedrijf Avebe over. Volgens Richard Soepenberg van het www.soepenberg.comhandelsbedrijf in industriële bijproducten leent de plek zich uitstekend voor een bio-energie park. 'Er is een waterzuiveringsinstallatie. Bovendien ligt de locatie bij het A.G. Wildervanckanaal, waardoor vervoer per schip mogelijk is.'

Levensmiddelen

In de biomassavergistingsinstallatie komen producten als maïs, maar ook niet voor consumptie geschikte levensmiddelen. Soepenberg ziet een meerwaarde in samenwerking met lokale boeren. 'Wij proberen met zoveel mogelijk partijen rond de schoorsteen samen te werken.'

Hij verwacht voorjaar 2013 met de bouw te starten. Als alles volgens plan verloopt, draait de installatie een jaar later.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer