Eerst mestafzet regelen

Een echte doorbraak vond vanmiddag plaats in het slepende mestdossier. Verplicht verwerken van mest is onderdeel van de overheidsplannen net als het afschaffen van dierrechten per 2015.

Het toekomstige mestbeleid stuurden de staatssecretarissen Henk Bleker van EL&I en Joop Atsma van I&M per brief naar de Tweede Kamer.

EL&I en I&M stellen harde garanties aan een verantwoorde plaatsing van dierlijke mest per bedrijf. Verplichten tot mestverwerking en terugdringen van de stikstof en fosfaat uitstoot met mest zijn speerpunten in het beleid.

Andere markt

Bleker en Atsma verwachten dat de situatie op de mestmarkt er op de lange termijn heel anders uit zal zien. De vraag naar (organische) meststoffen en grondstoffen voor diervoeders zullen fors stijgen.

Toekomstgerichte veehouders zullen daarom zuinig omspringen met mineralen en duurzaam omgaan met mest en mestproducten. Door te investeren in verwerkingstechnologieën krijgt mest waarde.

Op de schop

Het overschot aan dierlijke mest wil de overheid beperken, zonder afbreuk te doen aan het ondernemerschap. Een stelsel met dierrechten hoort daar niet bij en gaat daarom per 2015 op de schop.

Het nieuwe mestbeleid is resultaat van een lange en intensieve samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven met name LTO Nederland en de NVV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer