'Herbezinning ANV's nodig'

Agrarische natuurverenigingen (ANV) staan voor ingrijpende veranderingen. Hoe sorteren ze voor op het nieuwe GLB? Zijn ze ingericht voor zelfsturing? Genoeg stof voor discussie vanmorgen tijdens de jubileumbijeenkomst van BoerenNatuur in Huizinge.

Door het nieuwe Subsidiestelsel Natuur en Landschap maken agrarische natuurverenigingen zich op om via certificering een vorm van zelfraadzaamheid te ontwikkelen.

Zelfsturing is volgens onderzoeker en adviseur Paul Terwan niet voor iedere ANV weggelegd. 'Het is geen must, je moet keuzes maken.'

Een boer in de zaal vindt een certificeringssysteem niet ingewikkeld. 'De vleessector heeft het IKB, de akkerbouwers hebben EuroGap. Waarom doen ANV's het niet op dezelfde manier?'

Publiek geld

Bij ANV's gaat het om publiek geld, meldde ANOG-bestuurder en akkerbouwer Henk Smith. 'Dat is een groot verschil met een bedrijf.' Hoogleraar bestuurskunde aan Wageningen UR Katrien Termeer pleit voor afschaffing van het begrip zelfsturing. 'Iedereen bedoelt er wat anders mee. Als het tot een eigen geloof leidt, is dat de dood in de pot'.

Bezinning is nodig, concludeerde BoerenNatuur-voorzitter Everhardus Togtema. 'Bijt je er niet in vast. Het is een zoektocht', gaf hij de 200 aanwezigen mee.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer