Wakker Dier start zaak tegen Wageningen UR

Wakker Dier daagt Wageningen UR voor de Reclame Code Commissie. Volgens de dierenrechtenorganisatie maakte de universiteit reclame voor melk in onder meer een persbericht over onderzoek dat door de zuivelindustrie was gefinancierd.

Wakker Dier spreekt van misleiding. Volgens de organisatie bestaan er bovendien nauwe banden tussen Wageningen UR en de zuivelindustrie. De actiegroep stelt dat ongeveer een kwart van alle inkomsten van universiteiten afkomstig is van commerciële partijen.

Universiteiten krijgen daardoor de neiging zich te gedragen als een 'veredeld reclamebureau', zegt de actiegroep. 'Ze willen immers hun financiers niet kwijtraken.' Een uitspraak van de Reclame Code Commissie moet meer duidelijkheid opleveren over de grenzen van wat de universiteiten zich kunnen permitteren in de communicatie over de gesponsorde studies.

Joris Driepinter

De universiteit bracht in november 2010 een persbericht uit met als titel 'Melk is goed tegen hart- en vaatziekten'. De ondertitel was 'Joris Driepinter had toch gelijk'. Daarna volgde een artikel in een tijdschrift van de universiteit met de titel 'Joris Driepinter voorkomt hartziekten'.

Een woordvoerder van de universiteit noemt de beschuldigingen van Wakker Dier absurd. 'Er is geen vuiltje aan de lucht.' Het onderzoek was volgens hem solide. In de publicaties hebben de schrijvers gezocht naar een populaire toon om de leesbaarheid te vergroten, zegt hij.

ANP

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer