Eierenoverschot dwingt tot kwaliteit

In een markt met een overschot aan eieren, is leveren van extra kwaliteit cruciaal. 'Met het opzetten van zware leghennen is de komende jaren meer te verdienen, dan met echte leggers', meent Jan van Esch.

Sinds het gouden jaar 2009 is de pluimveestapel in de EU gegroeid met zo’n 15 %. Dit heeft zijn weerslag op de prijzen voor eieren. 'Leveren van kwaliteit is zeker bij export cruciaal om een belangrijke speler te blijven', zei Van Esch, hoofd kwaliteit bij eierhandel Kwetters in Veen.

Hij sprak gisteren voor zo’n 100 leden van netwerkorganisatie Dutch Poultry Centre.

Breuksterkte

Kwaliteit betekent voor Kwetters bruine eieren van scharrel-, biologische of Freiland-bedrijven, met voldoende breuksterkte en een duidelijke broncodering.

De schaalsterkte is één van punten waar extra aandacht voor is. ‘Dit kenmerk is genetisch bepaald', weet Van Esch. 'Het soort voer of voerleverancier speelt hierin geen rol.'

Data verzamelen

Verzamelen van data stelt de eierhandelaar in staat de kwaliteitslat samen met pluimveehouders, broeierijen en voerleveranciers steeds hoger te leggen. ‘We kennen de verschillende rassen, broeierijen, voerleveranciers, soorten legnesten van onze leveranciers en volgen de resultaten op de voet.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer