Tienpuntenplan+Natura+2000
© ELI

Tienpuntenplan Natura 2000

Er moet meer balans komen in het Natura 2000-beleid, vindt EL&I-staatssecretaris Henk Bleker. Om dat te bereiken, lanceert hij een tienpuntenplan.

De natuur in Natura 2000-gebieden wordt volgens Bleker terecht goed beschermd door Europese regelgeving. Toch staat deze soms andere maatschappelijke ontwikkelingen in de weg. Zoals bij de planning van wegen of een windmolenpark.

Het tienpuntenplan komt voort uit een analyse van de vogel- en de habitatrichtlijn die beide van toepassing zijn op de Natura 2000-gebieden. Het departement keek hoeveel 'rek en ruimte' deze Europese regelgeving biedt.

Aanpassing beleid

Ondanks de striktheid van de richtlijnen is op 10 punten een aanpassing van het beleid mogelijk. Uitgangspunt blijft dat Nederland voldoet aan de internationale verplichtingen, maar dat gelijktijdig ook normale economische ontwikkelingen kunnen doorgaan.

In een drukbevolkt en ondernemend land als Nederland blijft het in de ogen van Bleker van belang om scherp aan de wind te varen om aan alle wensen recht te kunnen doen. 'Dit www.rijksoverheid.nl/ministeries/eleni/nieuws/2011/09/14/staatssecretaris-henk-bleker-presenteert-tienpuntenplan-natura-2000.htmltienpuntenplan biedt duidelijkheid voor ondernemers en omwonenden van Natura 2000-gebieden én voor de bescherming van natuurwaarden. Ik wil nuchter, met verstand en idealisme aan de slag met Natura 2000 en wil daarbij vaart maken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer